Unify ett alternativ till Frilans Finans

Följande inlägg är en jämförelse

Unify & Frilans Finans är två helt skilda aktörer inom egenanställning i Sverige. Unify och Frilans Finans har inte någon form av samarbete och bör därför inte förväxlas. Denna artikel bör därför ej ses som något annat än just en jämförelse av två helt skilda tjänster för fakturering utan företag.

För den som arbetar som frilansare och vill ha möjlighet att kunna fakturera utan att ha ett eget företag finns det hjälp att få. Det finns företag som sköter all fakturering för frilansare genom att ta ut en liten avgift för jobbet (Som t.ex Frilans Finans & Unify). Frilansaren kan då i sin tur lägga sin dyrbara tid på att ägna sig åt sina uppdrag. Fördelen blir utöver att frilansaren får mer tid över till sitt riktiga jobb också att denne slipper ta ansvar för själva ekonomin, detta ansvar överlämnas helt och hållet till egenanställningsföretaget.

Unify jämfört med FrilansFinans

UnifyFrilansFinans
Kostnad3,95%6%
Utbetalning inom24h*24h*
RUT/ROT avdrag
Support24/7**Vardagar 9-17
REGISTRERA DIG

*Vid expressalternativ
**Ej tel. support


Egenanställning

När man är frilansare utför man jobb eller tjänster åt andra men man är inte anställd av något företag. Om man däremot har en egenanställning är man anställd i ett företag för egenanställda. FrilansFinans och Unify är exempel på sådana företag. Unify är ett nytt företag på marknaden inom egenanställningsföretag. När egenanställningsföretag används kan man säga att frilansaren då kan räknas som en anställd i det företaget. Det är då nämligen egenanställningsföretaget som fakturerar den egenanställdes kunder och betalar skatter och arbetsgivaravgifter. Egenanställningsföretaget i sin tur tar ut en avgift som består av omkring 6 %, beroende på företag, på alla fakturabelopp som faktureras. På detta sätta får den egenanställda in sina pengar utan att ha ett eget företag och utan att ha ansvaret för att arbetsgivaravgifter och andra skatter betalas enligt Skatteverkets regler.

Egenanställning hos Frilans Finans

Frilans Finans är den största och mest etablerade egenanställningstjänsten i Sverige och många frilansare är anslutna och använder deras tjänster flitigt. Väljer du att bli egenanställd hos Frilans Finans kommer du att få många fördelar jämför med att driva ett eget företag. Du kommer kunna slippa allt jobbigt pappersarbete och få lönen utbetald utan krångel. Men som alla andra tjänster tar också Frilans Finans ut en avgift för deras tjänst, denna avgiften ligger på 6%. Om du fakturerar för t.ex 100’000kr hos Frilans Finans så kommer du få 50’000kr i utbetald lön efter skatt, sociala avgifter, moms samt Frilans Finans administrativa avgift. Dvs, att av fakturerat belopp får du hälften (50%) utbetald i lön.

Egenanställning hos Unify

Unify är som sagt ett nytt egenanställningsföretag som på många sätt liknar FrilansFinans och försöker slå sig in på marknaden med konkurrenskraftiga priser för faktureringstjänster för frilansare. Hos Unify menar vi att med en enklare tjänst och lägre avgift borde vi kunna erbjuda frilansare ett lite billigare alternativ än hos dem stora aktörerna. Vi på Unify tar en avgift för varje faktura på 3,95 %, vilket innebär att vi tar 2,05 % lägre avgift än Frilans Finans avgift vilka har en avgift 6%. Vi erbjuder även en tjänst som kallas för Expressbetalning. Att ha tjänsten Expressutbetalning innebär att man får betalt inom 24 timmar från det att fakturan är lagd. För de som inte har extratjänsten Expressutbetalning betalas pengarna ut så fort kunden har betalat fakturan för utfört arbete.

Så mycket får frilansaren ut med egenanställning hos Unify

Om en frilansare väljer att vara egenanställd hos Unify så kommer den att få flera fördelar jämfört med att vara egenanställd hos Frilans Finans. Utöver en lägre avgift så är tjänsten även enklare och funkar lika bra oavsett vilken plattform du använder. Skatter och avgifter är på 44 % oavsett om frilansaren väjer att sköta sina fakturor själv eller om den väljer att ha en så kallad egenanställning. Sammanfattningsvis kan sägas att, om frilansaren använder sig av Unify, på en faktura på 100’000 kronor dras 44’000 kronor av för skatter och avgifter samt dras 3900 kronor som avgift till Unify. På 100’000 kronor får alltså frilansaren ut ca 52050 kronor och har då kunnat fakturera enkelt utan företag för en låg avgift.

Fakturera utan företag som egenanställd

Till skillnad från en egenföretagare behöver inte en egenanställning ha en F-skattsedel, den kan alltså fakturera utan företag. Den behöver heller inte bry sig om att ta kurser och lära sig allt kring bokföring. Den lön som fås in på sitt konto via egenanställningen är allt så helt skattad och klar och behöver varken deklareras eller bokföras.

Tilläggstjänster hos Unify

Unify har förmånliga tilläggstjänster för sina egenanställda. En av dessa tilläggstjänster handlar om köp av fakturor. Likt ett faktureringsföretag kan nämligen Unify köpa sina egenanställdas fakturor och på så sätt ta över hela ansvaret vad gäller betalning från kunder. Med denna tjänst betalas frilansarens lön ut direkt, det vill säga att frilansaren inte behöver invänta kundens faktiska betalning. Unify lägger då ut pengar för att låta frilansaren få betalt direkt medan de själva snällt får vänta på den faktiska betalningen från den riktiga kunden. Detta kan vara en avgörande faktor för frilansarens ekonomiska resurser. En egenanställd behöver inte heller lägga ned tid på kunder som inte betalat sina fakturor i tid utan detta sköter egenanställningsföretaget med frilansaren redan har fått ut sin lön.

Slutsats

Oavsett om du väljer Frilans Finans eller Unify så tror vi att du kommer bli nöjd, det är betydligt enklare att vara egenanställd än att driva ett eget litet företag. Tiden du sparar genom att slippa allt krångligt pappersarbete kan du enkelt tjäna in genom de låga avgifterna som både Unify & Frilans Finans tar för sina tjänster.

Leave a Reply

Your email address will not be published.